1976tik nekazaritzaren eta abeltzaintzaren balioak defendatzen
Vitoria-Gasteiz
www.uaga.eus
Tolosa
Iruñea
Azpeitia
Tutera
Elizondo
Lizarra
Abeltzaintza
Berriak EHNE
AZKENAK ABELTZAINTZA

Gipuzkoako EHNEtik dei egin nahi diegu Euskal Herriko artzainei, ardi esnea kalitate goreneko produktua denez, haren prezioa maila berekoa izan behar dela gogoratuz, eta lan egin dezaten ahalik prezio onenak lortzen saiatzeko. Gogorarazi, halaber, azken urteetaik ona esne eskariak izandako igoerak, lan hori egiteko abagune egokia sortzen duela.

Aurki ardi esnea entregatzeko garaia iritsiko da eta gogorarazi nahi dugu kontratuen baldintzak bi hilabete lehenago jakin behar dituztela bi aldeek (bai erosleak, baita saltzaileak ere), kontratua sinatu behar dela eta iraupen jakin bat izan behar duela. Eta erabakiorra dena: Elikagaien Katearen lege berria aintzat hartuta, gogorarazi nahi dugu, esnea ekoiztea balio duena baino prezio baxuagoan ez dagoela saltzerik. Beraz, defenda dezagun ardi esnearen prezioa.

Esne kontratuak urtebeteko iraupena izaten dute normalean, edo kanpainaren iraupena, aurrez programatu behar izaten delako, naturarekin lan egiten dugulako, esnea ez da egun batetik bestera majia eginda sortzen. Gazta egiten duen industriarekin kontratuak sinatzea ezinbesteko baldintza da eta aurrerapauso handia izan da. Baina kontratutako klausulak ongi aztertu eta baloratu behar dira, horietan idatzita egon baitaiteke baserrien etorkizuna. Ardi horiek elikatzeko erabilitako belarra, forrajea, zaintza… artzaiok aurrez ordaindu ditugu, esne litro kopuru bat atera eta horrekin bizirauteko soldata bat ateratzeko asmoz. Defenda dezagun ardi esnearen prezioa eta gure bizimodua!

Artzaiok, eta baserritarrok orokorrean, ez ditugu elikagaiak soilik sortzen: ingurumena zaintzen dugu, CO2 isuriak jasotzeko lanketa egiten dugu larreak zainduz, bertako ardi arraza zaintzen ditugu, gure inguru naturalaren ezagutza sakona gordetzen dugu… Horregatik guztiagatik ez zaigu ezer ere ordaintzen, baina hori ere eman egiten dugu.

Horrez guztiaz gain, herritarrei ere dei egiten diegu bertako gazta edo ardi esnea eros dezaten. Artzaion etorkizuna, eta baserritarrena, inoiz baino gehiago, kontsumitzen dugunaren baitan egongo delako

Ataungo basoak irudian

"2020ko ekainaren 15eko Kutsadura Akustikoaren Prebentzioari buruzko Udal Ordenantzaren helburua da zarataren kontrako borrokan ingurumen- politika abian jartzea eta kaltetutako eremuetako giro akustikoa hobetzea. Guztiek dute ingurumen egokiaz gozatzeko eskubidea, bizikalitate hobea lortzeko. Era berean, nekazaritzatik edo basogintzatik bizi direnek ere eskubidea dute beren landaketak babesteko", horrela hasten da Ataunen basapiztiak uxatzeko gailuen ordenantza.

El pasado 6 de julio, el actual Ministro de Consumo publicaba un artículo en el que lanzaba una recomendación a la sociedad española de moderar su ingesta de carne. El tema de la carne no era nuevo aunque sí la forma de plantearlo: Garzón hablaba en su texto de que “no todos los modelos de producción agropecuaria tienen el mismo impacto; hay sistemas más sostenibles”. De la noche a la mañana se introdujo, en las distendidas conversaciones de sobremesa de todo el país, el debate sobre modelos de producción de alimentos.

La CHD no le permite abastecerse del acuífero de Araviana

El proyecto de macrogranja de Noviercas, con 23.520 vacas, pende de un hilo. La iniciativa, que acabaría con todas las pequeñas explotaciones existentes en la zona de la Cornisa Cantábrica y regiones colindantes, no va a poder disponer del suministro de agua que solicitó en su momento.

Hay que consumir carne de calidad y producida en explotaciones extensivas

Frente a las desafortunadas declaraciones del ministro Garzón

UAGA compareció a mediados de julio en la Comisión de Agricultura de las Juntas Generales de Álava para valorar las declaraciones del ministro Garzón, en las que animaba a consumir menos carne para combatir el cambio climático.

COAG considera injustificada la rebaja de 3 céntimos por pollo que quiere imponer UVESA a los ganaderos integrados.